Oogzorg | Kruytzer

Als je met liefde kijkt is alles op sterkte

Oogzorg

Oogzorg

Regelmatig je ogen laten controleren is belangrijk. Niet alleen de sterkte van je ogen is belangrijk, maar juist ook het aanvullende oogonderzoek geeft ons veel informatie over de gezondheid van jouw ogen. Veel oogaandoeningen openbaren zich vanaf het veertigste levensjaar. Maar een aantal aandoeningen zijn erfelijk. Denk aan glaucoom of maculadegeneratie. Dus als jouw vader, moeder of grootouders oogproblemen hebben, wees dan extra alert en laat je ogen liever een keer te veel dan een keer te weinig onderzoeken. 

Kruytzer optiek - 37a.jpg

Wist je dat?

  • De lens in je oog sneller is dan lenzen van welke camera dan ook?
  • Je ogen moe worden als je leest of als je naar een scherm staart? Je zult vaker moeten knipperen om ze open ze houden.

Oogzorg

Onze optometristen onderzoeken de gezondheid van jouw ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Vroeger deed de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril of contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. 

Veel oogaandoeningen openbaren zich vanaf het veertigste levensjaar. Maar een aantal aandoeningen, zoals glaucoom en maculadegeneratie, zijn erfelijk. Dus als jouw vader, moeder of grootouders oogproblemen hebben, wees dan extra alert en laat je ogen liever een keer te veel dan een keer te weinig onderzoeken. 

Plan afspraak

Verwijzingen huisarts en oogarts

De wachttijden bij de oogarts kunnen flink oplopen. Om deze te verlagen hebben wij een samenwerking met de huisartsen in de regio. Jouw huisarts verwijst je bij oogproblemen via een Ksyos- of Zorgdomein verwijzing door naar ons. Wij voeren een uitgebreid optometrisch onderzoek uit om te bepalen of je alsnog doorverwezen moet worden naar de oogarts.  

Goed om te weten: voor de gezondheid van jouw ogen is de optometrist het eerste aanspreekpunt en bovendien makkelijk toegankelijk.  

Plan afspraak

Myopie management bij kinderen

Steeds meer kinderen worden op jonge leeftijd bijziend. Inmiddels is het zelfs de meest voorkomende oogafwijking bij kinderen. En dat is slecht nieuws, want als kinderen bijziend worden, zien ze van veraf niet meer scherp en neemt het risico op oogaandoeningen op latere leeftijd toe. 

De toename van bijziendheid bij kinderen komt met name door het toenemende gebruik van de smartphone en tablet. De 20-20-2 regel helpt je om jouw kinderen aan een gezond leefpatroon te helpen. Herken je een van de onderstaande symptomen of is jouw kind al bijziend? Onze optometristen helpen jullie graag verder. 

Symptomen van bijziendheid op jonge leeftijd. Herkenbaar?

  • Moeite met dingen op afstand te zien
  • Geregeld dichter bij de televisie gaan zitten
  • Loensen
  • Problemen op school omdat het bord niet te lezen is
  • Klagen over vermoeide ogen of hoofdpijn

Meer informatie over bijziendheid bij kinderen vind je hier.

KIND.jpg

20-20-2 regel

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit ons leven terwijl buiten spelen juist erg belangrijk is. Vitamine D en de lichtintensiteit buitenshuis hebben een gunstig effect op het netvlies. Het leefpatroon heeft dus een belangrijke invloed op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Ons advies voor een gezond leefpatroon is de 20-20-2 regel: maximaal 20 minuten dichtbij kijken, dan 20 seconden ver weg kijken en 2 uur per dag buiten spelen.

Kruytzer optiek - 38-edit.jpg

Diabetes screening?

Voor de jaarlijkse diabetes screening kun je bij ons terecht voor een fundusfoto. De huisarts stuurt de verwijzing hiervoor naar ons, zodat je daarna een afspraak kunt maken. Houd er rekening mee dat wij voor dit onderzoek pupilverwijdende druppels moeten gebruiken om een goede fundusfoto te maken. Je mag daarna niet meer zelf autorijden of fietsen, neem daarom wanneer nodig een begeleider mee en draag een zonnebril zodra je buitenkomt.